dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena dariena

kLiK sEmUA kLu AnDA sEOrAnG bLoggEr

Thursday, March 31, 2011

Say No To "aPrIl PooL"

          Assalamualaikum kawan2 blogger sekalian…. Seperti yang korang tahu kan hari ini hari  apa.. “April Pool”.. Dalam kepala korang mesti tengah planning nak kenakan siapa kan ???.  Mungkin ada yang nak mengenakan pakwe, makwe, kawan lelaki, kawan sekerja atau saper2 lah..

                       Tapi aku rasa tak perlulah korang nak sambut April Pool ni.. Apatahlagi hari kan hari Jumaat yang mulia. Pada sesiapa yang terasa nak menyambutnya fikir-fikirkanlah bahawa korang mungkin akan menyakitkan hati pihak yang terkena. Apatahlagi korang mengenakan dia ngan cara yang melampau. Mungkin orang yang sambut April Pool ni xtau sejarah “April Pool” atau yang dah tau buat2 xtau.. Jom kit baca Sejarah “April Pool”

Sejarah April Pool..
April Pool mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.
Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.
Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.
Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri
p/s Tepuk dada tanya iman...
Myspace Text - http://www.sparklee.com
Share

Comments
0 Comments

0 SuRaT CHiNTa: